Antioxidative activity of extracts from Rosa rugosa harvested in 2 years

Daria Wira, Anna Nowak, Gabriela Dubiago, Adam Klimowicz

Abstract


Introduction: Rosa rugosa Thunb., commonly known as rugosa rose, has favorable properties. Due to the content of valuable compounds such as polyphenols and vitamins, it shows antioxidant activity, which can protect the organism against oxidative stress. The aim of this study was to evaluate the antioxidant potential of alcoholic extracts of R. rugosa leaves collected in 3 ripening periods and fruits at full ripening, harvested in 2 years.
Materials and methods: The plant extracts were prepared by ultrasound-assisted extraction, using 40%, 70%, 96% (v/v) ethanol and 99.8% methanol as solvents. The antioxidant activity was evaluated using the DPPH method.
Results: All the tested samples obtained from different parts of R. rugosa showed antioxidant potential. The antioxidant activity of leaf extracts was significantly higher than that of fruit extracts. The highest antioxidant activity of 90% radical scavenging activity (RSA) was observed in extracts in 70% (v/v) ethanol (extraction time: 30 min) and in methanol (extraction time: 15 min) from dried leaves harvested during fruiting.
Conclusions: R. rugosa, especially its leaves, is a valuable source of antioxidants and could be used in the cosmetic, pharmaceutical and food industries. The extraction conditions, i.e. time, solvent and its concentration, affect the antioxidant activity of the obtained extracts.

Keywords


Rosa rugosa Thunb.; antioxidant activity; DPPH; ultrasound-assisted extraction; vegetation stages; ethanolic extracts

Full Text:

PDF

References


Jędrejek D, Kontek B, Lis B, Stochmal A, Olas B. Evaluation of antioxidant activity of phenolic fractions from the leaves and petals of dandelion in human plasma treated with H2O2 and H2O2/Fe. Chem Biol Interact 2017;262:29-37.

Faria A, Persaud SJ. Cardiac oxidative stress in diabetes: mechanisms and therapeutic potential. Pharmacol Ther 2017;172:50-62.

Salim S. Oxidative stress and psychological disorders. Curr Neuropharmacol 2014;12(2):140-7.

Sack MN, Fyhrquist FY, Saijonmaa OJ, Fuster V, Kovacic JC. Basic biology of oxidative stress and the cardiovascular system: part 1 of a 3-part series. J Am Coll Cardiol 2017;70(2):196-211.

Seo E, You Y, Yoon HG, Kim B, Kim K, Lee YH, et al. Rosa rugosa aqueous extract alleviates endurance exercise-induced stress. J Med Food 2015;18(6):711-3.

Ochir S, Park B, Nishizawa M, Kanazawa T, Funaki M, Yamagishi T. Simultaneous determination of hydrolysable tannins in the petals of Rosa rugosa and allied plants. J Nat Med 2010;64(3):383-7.

Rutkowska J, Adamska A, Pielat M, Białek M. Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (Rosa rugosa) utrwalonych metodami liofilizacji i suszenia konwekcyjnego. Żywn Nauka Technol Jakość 2012;4(83):32-43.

Liu L, Tang D, Zhao H, Xin X, Aisa HA. Hypoglycemic effect of the polyphenols rich extract from Rose rugosa Thunb on high fat diet and STZ induced diabetic rats. J Ethnopharmacol 2017;200:174-81.

Hou X, Han J, Yuan C, Ren H, Zhang Y, Zhang T, et al. Cardioprotective effect of total flavonoids extracted from Xinjiang sprig Rosa rugose against acute ischemia/reperfusion-induced myocardial injury in isolated rat heart. Cardiovasc Toxicol 2016;16(1):54-66.

Olech M, Nowak R, Los R, Rzymowska J, Malm A, Chrusciel K. Biological activity and composition of teas and tinctures prepared from Rosa rugosa Thunb. Cent Eur J Biol 2012;7(1):172-82.

Czyżowska A, Klewicka E, Pogorzelski E, Nowak A. Polyphenols, vitamin C and antioxidant activity in wines from Rosa canina L. and Rosa rugosa Thunb. J Food Comp Anal 2015;39:62-8.

Demir N, Yildiz O, Alpaslan M, Hayaloglu AA. Evaluation of volatiles, phenolic compounds and antioxidant activities of rose hip (Rosa L.) fruits in Turkey. Food Sci Technol 2014;57(1):126-33.

Leja M, Mareczek A, Nanaszko B. Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów. Rocz AR Pozn 2007;41:327-31.

Gao X, Björk L, Trajkovski V, Uggla M. Evaluation of antioxidant activities of rosehip ethanol extracts in different test systems. J Sci Food Agric 2000;80(14):2021-7.

Baydar NG, Baydar H. Phenolic compounds, antiradical activity and antioxidant capacity of oil-bearing rose (Rosa damascena Mill.) extracts. Ind Crop Prod 2013;41(4):375-80.

Nowak A, Zielonka-Brzezicka J, Pechaiko D, Tkacz M, Klimowicz A. Ocena właściwości antyoksydacyjnej liści Ginkgo biloba L. po zakończeniu wegetacji. Pomeranian J Life Sci 2017;63(1):24-30. doi: 10.21164/pomjlifesci. 222.

Muzykiewicz A, Zielonka-Brzezicka J, Klimowicz A, Florkowska K. Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.) jako źródło składników o potencjalnym działaniu antyoksydacyjnym – porównanie właściwości przeciwutleniających ekstraktów z liści, kwiatów i owoców. Probl Hig Epidemiol 2017;98(2):125-32.

Zielonka-Brzezicka J, Nowak A, Zielińska M, Klimowicz A. Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych części maliny właściwej (Rubus idaeus) i jeżyny europejskiej (Rubus fruticosus). Pomeranian J Life Sci 2016;62(4):52-9. doi: 10.21164/pomjlifesci.269.

Sławińska A, Jabłońska-Ryś E, Radzki W, Michalak-Majewska M, Skrzypczak K, Ciołkowska A, et al. Właściwości prozdrowotne konfitur z płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa). Bromat Chem Toksykol 2016;49(3):395-8.

Xiao ZP, Wu HK, Wu T, Shi H, Hang B, Aisa HA. Kaempferol and quercetin flavonoids from Rosa rugosa. Chem Nat Comp 2006;42(6):736-7.

Hashidoko J. The phytochemistry of Rosa rugosa. Phytochemistry 1996;43(3):535-49.

Nowak A, Maciejewska A, Duchnik W, Florkowska K, Klimowicz A. Wpływ rozpuszczalnika na właściwości antyoksydacyjne ekstraktów z zielonej herbaty (Camellia sinensis L.). Probl Hig Epidemiol 2018;99(3):245-58.

Walkowiak-Tomczak D. Wpływ stopnia dojrzałości na parametry fizyczno-chemiczne i zawartość związków polifenolowych w wybranych odmianach śliwek (Prunus Domestica). Nauka Przyr Technol 2009;3(4):149.

Grabowska K, Dymerska A, Pożarska K, Grabowski J. Prognozowanie plonów łubinu wąskolistnego w oparciu o wybrane scenariusze zmian klimatu. Acta Agroph 2016;23(3):363-80.

Nowak R, Gawlik-Dziki U. Polyphenols of Rosa L. leaves extracts and their radical scavenging activity. Z Naturforsch C J Biosci 2007;62c(1-2):32-8.

Zawiślak A, Michalczyk M. Właściwości przeciwutleniające niskoprzetworzonych płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa). Żywn Nauka Technol Jakość 2015;1(98):155-69.

Youwei Z, Jinlian Z, Yonghong P. A comparative study on the free radical scavenging activities of some fresh flowers in southern China. Food Sci Technol 2008;41(9):1586-91.

Ng TB, He JS, Niu SM, Zhao L, Pi ZF, Shao W, et al. A gallic acid derivative and polysaccharides with antioxidative activity from rose (Rosa rugose) flowers. J Pharm Pharmacol 2004;56(4):537-45.

Katalinic IL, Mozina SS, Generalic I, Skroza D, Ljubenkov I, Klancnik A. Phenolic profile, antioxidant capacity and antimicrobial activity of leaf extracts from six Vitis vinifera L. varieties. Int J Food Proper 2013;16(1):45-60.

Kobus-Cisowska J, Flaczyk E, Siger A, Kmiecik D. Wpływ warunków ekstrakcji na wydajność i skład wybranych ekstraktów z liści zielonych i żółtych miłorzębu dwuklapowego. Nauka Przyroda Technologie 2015;9(1):1-15.




DOI: https://doi.org/10.21164/pomjlifesci.751

Copyright (c) 2021 Daria Wira

License URL: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/