The role of oat products in the prevention and therapy of type 2 diabetes, hypercholesterolemia and obesity*

Katarzyna Janda, Anna Orłowska, Katarzyna Watychowicz, Karolina Jakubczyk

Abstract


A healthy diet, of which unrefined grain products are an essential element, is crucial to maintaining health and well-being. Both oats and oat products have been used for centuries and are a widely popular dietary component. They are rich in nutrients, vitamins and minerals, as well as other biologically active compounds, which gives them many health-promoting properties. Because of their high nutritional value, these products are widely used in many branches of industry.

The aim of this article is to present the current body of knowledge about the influence of oat products on human health, and also their industrial applications. A special emphasis is placed on the relationship between the intake of products made from oats and the development and treatment of such disorders as type 2 diabetes, cardiovascular diseases and excess body weight. There are many scientific reports indicating that the incorporation of oat products into the diet is associated with beneficial effects in the context of the above conditions, notably due to the high content of water-soluble dietary fibre, particularly β-glucans, which deserve special recognition. According to the body of academic literature, high consumption of the latter is linked to enhanced glycemic control, reduction in blood cholesterol and may also contribute to weight loss in overweight and obesity. For these reasons, oat products deserve special attention and should be recommended for both prophylactic and therapeutic use in metabolic disorders.


Keywords


Avena; metabolic disorders; beta-glucans

Full Text:

PDF

References


Pieszczachowicz J, Dąbrowski M, Doboszewska A, Doboszewski R. Popularna encyklopedia powszechna. Kraków: Oficyna Wydawnicza; 2002.

Bartnikowska E. Przetwory z ziarna owsa jako źródło ważnych substancji prozdrowotnych w żywieniu człowieka. Biul Inst Hod Rośl 2003;229:235-45.

Lange E. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywn Nauka Technol Jakość 2010;3(70):7-24.

Kawka A, Achremowicz B. Owies – roślina XXI wieku. Wykorzystanie żywieniowe i przemysłowe. Nauka Przyr Technol 2014;8(3):1-12.

Gibiński M, Gumul D, Korus J. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywn Nauka Technol Jakość 2005;4(45):49-60.

Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wrocław: Urban & Partner; 2015.

Cho N, Kirigia J, Mbanya J, Ogurstova K, Guariguata L, Rathmann W. IDF diabetes atlas. 8th ed. Brussels: International Diabetes Federation; 2017.

Jarosz M, Kłosiewicz-Latoszek L. Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie. Porady lekarzy i dietetyków. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2007.

Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetol Prakt 2017;6(A1):A1-A180.

Bienkiewicz M, Bator E, Bronikowska M. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015;96(1):57-63.

InterAct Consortium. Dietary fibre and incidence of type 2 diabetes in eight European countries: the EPIC-InterAct Study and a meta-analysis of prospective studies. Diabetologia 2015;58(7):1394-408. doi: 10.1007/s00125-015-3585-9.

Anderson JW, Radles KM, Kendall CW, Jenkins DJ. Carbohydrate and fiber recommendations for individuals with diabetes: a quantitative assessment and meta-analysis of the evidence. J Am Coll Nutr 2004;23(1):5-17.

Gajewska D, Myszkowska-Ryciak J, editors. Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych. Warszawa: Publikacje – Polskie Towarzystwo Dietetyki; 2016.

Murray RK, Granner DK, Rodwell VW. Biochemia Harpera ilustrowana. 6th ed. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2008.

Kapłon-Cieślicka A, Filipiak KJ. Leczenie hipercholesterolemii w warunkach ambulatoryjnych w Polsce. Chor Serca Naczyń 2015;12(4):240-8.

Gibiński M. β-glukany owsa jako składnik żywności funkcjonalnej. Żywn Nauka Technol Jakość 2008;2(57):15-29.

Przybylska D, Kurowska M, Przybylski P. Otyłość i nadwaga w populacji rozwojowej. Hygeia Public Health 2012;47(1):28-35.

Szymocha M, Bryła M, Maniecka-Bryła I. Epidemia otyłości w XXI wieku. Zdr Publ 2009;119(2):207-12.

Wąsowski M, Walicka M, Marcinowska-Suchowierska E. Otyłość – definicja, epidemiologia, patogeneza. Post Nauk Med 2013;26(4):301-6.

Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. 4th ed. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2014.

Zdrojewicz Z, Lubańska A, Wyderkowska A. Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka. Med Rodz 2017;20(2):118-23.

Rebello CJ, Chu YF, Johnson WD, Martin CK, Han H, Bordenave N, et al. The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial. Nutr J 2014;13:49.

Hong-Chou C, Chien-Ning H, Da-Ming Y, Shing-Jung W, Chiung-Huei P, Chau-Jong W. Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver functions in humans. Plant Foods Hum Nutr 2013;68:18-23.




DOI: https://doi.org/10.21164/pomjlifesci.630

Copyright (c) 2019 Katarzyna Janda, Anna Orłowska, Katarzyna Watychowicz, Karolina Jakubczyk

License URL: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/