Young people’s lifestyle and frequency of physical activity: an original study

Barbara Janota, Elżbieta Szczepańska, Karolina Janion

Abstract


Introduction: The right lifestyle, including healthy eating, optimal frequency of physical activity, non-use of recreational substances, appropriate duration of sleep and controlled television and computer time have a positive impact on the development and health of adolescents.

The aim of the study was to assess selected aspects of adolescent lifestyle with a focus on the rate of physical activity.

Material and methods: The study material included 304 questionnaires completed by secondary school students. The answers were analysed with respect to physical activity of the respondents with the study population divided into three groups: low physical activity (group 1), moderate physical activity (group 2) and high physical activity (group 3). The differences between the percentages of correct behaviour in different groups were assessed using the Kruskal-Wallis ANOVA on ranks test. Post hoc, a two-way test with Bonferroni correction was performed. A p value of < 0.05 was considered statistically significant for all analyses.

Results: The recommended number of 4–5 meals a day is consumed mostly by individuals from group 2 (52.94%) and to the least extent by those from group 1 (47.17%). The recommended everyday consumption of fruit is reported mostly by individuals from group
3 (39.4%) and to the least extent by those from group 1 (26.42%). It is mostly subjects from group 2 that do not drink alcohol, which is harmful for one’s health (26.47%); likewise, this group includes the largest number of individuals who do not smoke cigarettes (69.12%). The most favourable sleep behaviour is displayed by subjects from group 3, in which 10.38% of individuals sleep the recommended 8–10 hours a day.

Conclusions: The majority of adolescents, regardless of the frequency of physical activity they undertook, had an unhealthy lifestyle. The most favourable lifestyle was led by those subjects who performed physical activity a few times a month, but not more than once
a week.


Keywords


eating habits; sports; health behaviour; adolescents

Full Text:

PDF

References


Mendyk K, Antos-Latek K, Monika Kowalik, Pagacz K, Lewicki M, Obel E. Zachowania prozdrowotne w zakresie odżywiania i aktywności fizycznej u dzieci i młodzieży szkolnej w wieku do 18. roku życia. Piel Zdr Publ. 2017;26(1):13-17.

Humeniuk E, Dąbska O, Pawlikowska-Łagód K, Rumińska M. Ocena wybranych zachowań zdrowotnych młodzieży z terenu Polski środkowo-wschodniej. Rozpr. Społ. 2018; 12(2):73-81.

Skrypnik D, Skrypnik K, Bogdański P. Nowoczesna farmakoterapia nadwagi i otyłości w praktyce klinicznej. Forum Zaburzeń Metabol 2018;2(5):365-370.

Jarosz M (red). Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia.Warszawa 2017.

Bandoła K, Bandoła K, Janiszewska M Pawlikowska-Łagód K, Zabłocka E. Rola wody mineralnej w profilaktyce chorób. W: ТРАДИЦІЇ ТА НОВІ НАУКОВІ СТРАТЕГІЇ У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ТА СХІДНІЙ ЄВРОПІ [Tradycje i nowe strategie naukowe w Europie środkowo-wschodniej, materiały]. Kijów 2018:149-152.

Brodziak, A. Król, J. Barłowska, J. Mleko i produkty mleczne źródłem składników biologicznie czynnych. Przem. Spoż. 2017;71(10):8-13.

Olszak, M., Solarska, E. Wpływ żywienia na mikroflorę jelit i zdrowie człowieka. Przem. Spoż. 2016;70(8):100-104.

Achremowicz B, Oszmianski J., Puchalski C. Antyoksydanty owoców i warzyw. Cz.1. Funkcja i działanie PFiOW 2016;60(3):8-11.

Januszk O, Kałuża J. Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń. Kosmos. Problemy nauk biologicznych 2019;8(2):269-281.

Malczyk E, Zygmunt M. Spożywanie produktów typu fast food przez młodzież gimnazjalną. Piel. Zdr. Publ. 2015;5(4):371-377.

Charzewska J, Chwojnowska Z, Wajszczyk B. Przekąski: rodzaj i częstość spożywania przez dzieci i młodzież. Żyw. Człow. Metab. 2016;43:7-15.

Pastusiak K, Walczak-Gałęzewska M, Pupek-Musialik D, Bogdański P. Leczenie niefarmakologiczne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego w świetle nowych wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Forum Zaburzeń Metabol 2017;8(1):7-11.

Olszanecka-Glinianowicz M, Stoś K, Gajda-Wyrębek J. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Nutrition, Obesity & Metabolic Surgery 2019;6(1):1-6.

Abramowicz M, Brosz M, Bykowska-Godlewska B, Michalski T, Strzałkowska A. Wzorce konsumpcji alkoholu. Wydawnictwo Zakładu Realizacji Badań Społecznych Q&Q Kawle Dolne 2018.

Szkamruk K, Zięba K, Kosek-Hoehne K. Wpływ metali ciężkich znajdujących się w dymie tytoniowym na organizm człowieka. Nauki przyrodnicze i medyczne: żywienie, sport oraz zdrowie. Lublin 2018:131-142.

Krajewska O, Skrypnik K, Kręgielska-Narożna M, Suliburska J, Bogdański P. Wpływ długości i jakości snu na parametry antropometryczne, metaboliczne i ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego. Forum Zaburzeń Metabol 2017;8(2):47-55.

Brenk-Krakowska A, Jankowska M. Wpływ urządzeń elektronicznych na widzenie u dzieci – możliwe dolegliwości i ich potencjalne przyczyny. Optyka 2017;4(47):36-42.

Boniecka K, Liberska H. Aktywność fizyczna, zachowania żywieniowe i ocena ciała u dziewcząt w drugiej fazie dorastania. Przegl. Pedag. 2018;(2):170-179.

Zegan M, Michota-Katulska E, Lewandowska M, Boniecka I. Rola podejmowanej aktywności fizycznej w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia otyłości oraz cukrzycy typu 2. Med Rodz 2017;20(4):273-278.

Williams B, Mancia G, Spiering W, Agabiti Rosei E, Azizi M, Burnier M, et al. Wytyczne ESC/ESH dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym (2018) Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce 2018;4(2):49-142.

Baska A, Parol D, Śliż D. Terapia behawioralna w leczeniu dyslipidemii. Chor. Ser. i Nacz. 2017;14(3):138-144.

WHO. Global recommendations on physical activity for health. 2010. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44399/9789241599979_eng.pdf?sequence=1 19.02.2020.

Van Hecke L, Loyen A, Verloigne M, van der Ploeg HP, Lakerveld J, Brug J, et al. Variation in population levels of physical activity in European children and adolescents according to cross – European studies: a systematic literature review within DEDIPAC. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016;28;13:70.

Fijałkowska A (red.). Aktualna ocena poziomu aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku 3-19 lat w Polsce. Ministerstwo Sportu i Turystyki. Warszawa 2018.

Gajda R, Książek A, Słowińska-Lisowska M. Poziom aktywności fizycznej kobiet a ilość i skład ich posiłków. Chem. Environ. Biotechnol. 2017;20:51-58.

Silva DA, Silva RJ. Association between physical activity level and consumption of fruit and vegetables among adolescents in northeast Brazil. Rev Paul Pediatr. 2015;33(2):167-173.

Dmitruk A, Kunicka I, Popławska H, Hołub W. Relationship between diet and physical activity level in adolescents from post-grammar schools Rocz Panstw Zakl Hig 2016;67(1):37-44.

Santaliestra-Pasías A, Llamas Dios J, Sprengeler O, Hebestreit A, De Henauw S, Eiben G, et al. Food and beverage intakes according to physical activity levels in European children. Pub Health Nutr 2018;21(9):1717-1725.

Kmiecik D, Szopa M, Kobus-Cisowska J, Przeor M, Jędrusek-Golińska A, Szymandera-Buszka K. Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Bromat. Chem. Toksykol. 2016;49(3):302-307.

Niedermeier M, Frühauf A, Kopp-Wilfling P, Rumpold G, Kopp M. Alcohol Consumption and Physical Activity in Austrian College Students – A Cross-Sectional Study. Subst Use Misuse. 2018;5(10):1581-1590.

Rögnvaldsdóttir V, Valdimarsdóttir B, Brychta R, Hrafnkelsdóttir S, Arngrímsson S, Jóhannsson E, et al. Guðmundsdóttir1 Hreyfing og svefn reykvískra ungmenna [Physical activity and sleep in Icelandic adolescents]. Laeknabladid. 2018;104(2):79-85.




DOI: https://doi.org/10.21164/pomjlifesci.681

Copyright (c) 2021 Elżbieta Szczepańska, Barbara Janota, Karolina Janion

License URL: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/